Februar 2018 – Jata zimskih "bođošara” u Somboru

Ovih februarskih dana možemo u gradu videti velika jata ptica koja se hrane plodovima bođoša (Celtis occidentalis). To su drozdovi borovnjaci (Turdus pilaris), ili kako ih Somborci popularno zovu “bođošari”. Dolaze nam iz udaljenih krajeva: Skandinavije, planine Urala, Sibira.

U Somboru i okolini se ne gnezde, ali pošto vrsta polako širi svoj areal, i već je zabeleženo gnežđenje u Vojvodini, za očekivati je da će jednog dana i kod nas da sviju svoje gnezdo. Međutim svake zime nas posećuju u manjem ili većem broju što najviše zavisi od toga koliko hrane imaju u severnijim i istočnijim područjima, odnosno koliko je tamo snega palo i koliko je hladno. Možemo ih posmatrati u podunavskim šumama i okolnim voćnjacima od oktobra do marta. Kada se pojave u većem broju, kao ove zime, pojedu zalihe hrane u tom području, onda su primorane da se usele u Sombor gde ih čeka velika količina njihove prvorazredne poslastice plodovi bođoša. Mnogim vlasnicima automobila, koji su se parkirali ispod nekog bođoša, tada zasmetaju, jer svojim izmetom isprljaju vozilo. Ipak sve to traje samo 2-3 nedelje dok ne pojedu sve plodove bođoša. Tada većina jata napušta naš grad u potragom za novim izvorima hrane. Ako im postavimo jabuke (najbolje presečene napola) na neko drvo ili na tlo u bašti, osim što ćemo im pomoći da prebrode zimu, imaćemo i prilike da posmatramo te predivne ptice pobliže, kada ćemo im moći videti šarenilo boja na perju.

Bođošari druge gradove ne posećuju u tolikom broju kao Sombor, pa je ova vrsta ptice postala kao neko obeležje ovog grada kao i drvoredi bođoša, što i lokalni naziv ptice potvrđuje. Na žalost zbog globalnog otopljavanja bođošari nas posećuju u manjem broju nego ranije, pa ne ulaze u grad u jatima svake zime. Ovog februara ipak imamo sreće da ih posmatramo u najvećem broju u poslednjih 40 godina.