aktuelnosti o nama aktivnosti i publikacije foto galerija kontakt i linkovi

aktuelnosti

Novembar 2015. - Trovanje orla mišara Buteo buteo u Somboru

Dana 12.11.2015. godine članovi Društva za zaštitu i proučavanje prirode – NATURA pronašli su dva mrtva primerka orla mišara Buteo buteo u atarima somborskog naselja Rokovci – Čaire. Utvđeno je da su oba primerka orla mišara otrovana hraneći se zatrovanim lešom domaće kokoši. Nepoznati počinilac je dva leša zatrovane kokoši ostavio u blizini ulaza lisičije jame sa ciljem da otruje lisice Vulpes vulpes. Pored toga da zakonom strogo zaštićeni orao mišar konzumira glodare i druge sitne životinje, često prihvata i leševe uginulih životinja. Stoga je trovanje životinja u prirodi, u bilo kakvom obliku, zakonom strogo zabranjeno. Slučaj je prijavljen Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, u nadi da će se počinilac naći i adekvatno kazniti.


Oktobar 2015. - Zimski monitoring kobaca Accipiter nisus u Somboru

Tokom jeseni i zime 2015/2016 članovi Društva za zaštitu i proučavanje prirode – NATURA sprovodе monitoring kobaca Accipiter nisus na celoj teritoriji grada Sombora. Monitoring će se realizovati hvatanjem i prstenovanjem plastičnim prstenovima i redovnim beleženjem broja kobaca na teritoriji grada. Cilj ovog monitoringa bi bio praćenje eventualnih oscilacija u brojnosti tokom jesenjeg i zimskog perioda. Za sada ne posedujemo nikakvu informaciju da li jedinke kobaca zimi provode duže vreme u gradu ili konstatno lutaju u većem okruženju, tj. u gradu se pojavljuju stalno nove jedinke. Odgovor na ovu zagonetku dalo bi prstenovanje.


Decembar 2014. – Ekstreman broj senica

Senice se u Somboru gnezde u malom broju, ali se zato u periodu od oktobra do marta meseca mogu često viđati u gradu u većim ili manjim jatima. Njihova brojnost varira iz godine u godinu, ali zadnje dve zime bile su ekstremne. Zima 2013-2014 bila je extremna u smislu da senica na zimovanju uopšte nije bilo, samo lokalni primerci. Tako nešto nije zabeleženo ni jednom u poslednjih 35 godina od kada se ptice redovno posmatraju i prstenuju u Somboru. Novom extremu smo svedoci ovih dana, ali ovog puta u obrnutom pravcu. Beleži se velika brojnost senica u gradu. Pokušaću brojevima opisati koliko je više senica sada u odnosu na ranije godine. U periodu od 1.oktobra do 30. novembra prstenovano je:
• velikih senica, Parus major, 1260 primeraka (dva puta više od dosadašnjeg godišnjeg maksimuma)
• plavih senica, Cyanistes caeruleus, 512 primeraka (takođe skoro dva puta više nego u najboljoj godini)
• jelovih senica, Periparus ater, 41 primerak (sveukupno do ove godine bilo je prstenovano samo 12 primeraka)
Veliki broj senica beleži se u čitavoj Srbiji, po informacijama koje dobijamo od ljubitelja ptica. Odakle nam senice dolaze za sada možemo samo pretpostavljati, jer primerak sa stranim prstenom za sada nije bio uhvaćen. Poreklo ovih senica je najverovatnije istočna zona evropskog dela Rusije, a možda čak dolaze i sa Urala. Na žalost, u tim retko nastanjenim područjima prstenuje se jako malo ptica, što rezultira jako malim brojem nalaza tj. ptica sa prstenom.


Maj 2014. – Palo gnezdo bele rode Ciconia ciconia u Somboru

Dana 13.05.2014. godine, u predvečernjim satima, gnezdo bele rode Ciconia ciconia u blizini bare Bager, palo je sa visokonaponskog stuba. Razlog pada gnezda je nepoznat, s obzirom da toga dana nije bilo nikakvih vremenskih nepogoda. Ovo gnezdo, na koje su se bele rode svake godine vraćale, postojalo je već duže od četiri decenije. S obzirom da su okolni uslovi odlični za reprodukciju bele rode, ptice su nakon par dana počele da grade novo gnezdo u blizini na niskonaponskom stubu, koje će biti dovršeno do početka juna.


April 2014. – Ponovno paljenje trske na Bageru

Dana 06.04.2014. godine tršćak bare Bager ponovo je zapaljen nakon paljenja u februaru 2012. godine. Obim izgorele trščane površine je do sada najveći zabeležen na ovom lokalitetu, 90%. Ovakav obim izgorele površine značajno utiče na ornitofaunu bare. Rane migratorne vrste gotovo da nisu ni beležene, a česte gnezdarice poput velikog trstenjaka Acrocephalus arundinaceus dolazi na gnežđenje sa zakašnjenjem i u malom broju. Brojni višegodišnji apeli društava za zaštitu prirode, očito nisu urodili plodom, jer pojedinci još uvek uništavaju trščane površine na razne načine.


Novembar 2013 - Mart 2014 – Gde su ostale senice u zimi 2013/2014?

Zima 2013/2014 bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 150 godina (100 godišnji prosek temperature za period novembar - februar: 1.2 C°; prosek za period novembar - februar 2013/2014: 4.9 C°). Takođe u poslednjih 35 godina ni jedne zime u Somboru nije bilo tako malo senica (velika senica Parus major, plava senica Cyanistes caeruleus) kao ove zime. Slobodno možemo reći da je samo gnezdeća populacija ostala (velika senica: 50-100 parova; plava senica: 3-5 parova), zimskih gostiju sa severoistoka Evrope uopšte nije bilo. Stoga je posećenost zimskih hranilica bila mnogo manja, pa je hrane potrošeno manje nego ikada dosada.

...detaljnije

Na jednoj hranilici u centru grada od oktobra do marta posmatrane su samo dve senice. Da posećenost nije bila redovna videlo se i iz toga što hrane gotovo nije ni nedostajalo. Tek krajem marta su domaći vrapci Passer domesticus i lokalni par velikih senica počeli posećivati hranilicu. Tačan razlog ne dolaska zimujućih senica nije nam poznat. Interesantno da je na jednoj ornitološkoj stanici na južnoj obali baltičkog mora, Vente Ragas(www.vros.lt), gde se ptice prstenuju već više od 50 godina, u jesenjem periodu 2013 prstenovan rekordan broj velikih senica. Znači, populacija velikih senica sa severa i severoistoka Evrope je u velikom broju krenula na zimovanje. Najveći deo je otišao u zapadnu Evropu, gde je i proveo zimu. Na osnovu prstenovačkih podataka znamo da velike senice koje zimuju u Somboru dolaze iz zapadnog dela Rusije, Ukrajine, Belorusije i severnih delova Karpata. Pretpostavljamo da su ove populacije ostale na mestu gnežđenja znajući, „osetivši nekim šestim čulom“, da će zima biti blaga. Naravno ova pretpostavka stoji na klimavim nogama pošto je već bilo više puta blagih zima a senice su ipak zimovale u velikom broju u našem gradu.
arhiva
 

Monografiju Ptice Sombora možete kupiti u somborskim knjižarama ili direktno od izdavača po ceni od 800din.

Natura © 2009